2.2.2015

Gongfu-teeseremoniat Pietarissa

Venäjällä on pitkät teekulttuurin perinteet, joiden juuret ulottuvat 1600-luvulle kun teetä alettiin tuomaan Kiinasta länteen. Kun olen vieraillut teehuoneissa eri puolilla Eurooppaa ja olen ottanut puheenaiheeksi kokemukseni kiinalaisista teeseremonioista Venäjällä, niin minulle on kerrottu venäläisten hifistä omistautuneisuudesta asiaan. Olen kuullut mm. että venäläiset osaavat valita parhaat teelajikkeet neuvoa kysymättä ja että venäläisiä näkee paljon teepiireissä Kiinassa. Suosittelen tsekkaamaan Pekka Nihtisen kirjoittaman mielenkiintoisen ja informatiivisen artikkelin Samovaari, karavaani ja kiinalainen ruoho venäläisestä teekulttuurista ja Kiina-yhteydestä jos historia kiinnostaa. Tässä postauksessa en tule varsinaisesti käsittelemään venäläistä teekulttuuria, vaan kiinalaista teekulttuuria Venäjällä - etenkin Pietarissa. Pietarissa on nimittäin nykypäivänä varsin eloisa kiinalaisen teen skene.

Chai

Oldschool chai-tuokio venäläiseen tyyliin.
Ennen varsinaiseen asiaan siirtymistä pieni sananen kulttuurieroista ja sanojen merkityksistä. Suomalaiset ja venäläiset hämääntyvät usein naapurimaassaan sanasta chai - sillä on molemmissa maissa eri merkitys. Venäjällä sana chai (чай) tarkoittaa teetä yleensä ja näin on myös Lähi-idässä. Suomessa ja monessa länsimaassa sen sijaan chaista on tullut synonyymi intialaiselle mausteiselle masala chai-teelle. Chai-sanan rootsit ovat mandariinikiinan sanassa chá (), joten ok, onhan tuo venäläinen käyttötapa vähän luontevampi.

Gongfu-haudutus



Kiinalainen teeseremonia on varsin suosittua mm. tiedostavien nuorten aikuisten keskuudessa Venäjällä. Tutustuin teen kiinalaistyyliseen eli gongfu-/kungfu-haudutukseen ensimmäistä kertaa kun joimme teetä pietarilaisten tuttujen kanssa. He tekivät teehetkestä pienen teeseremonian. Gongfu cha:ssa (工夫茶) eli gongfu-teeseremoniassa juodaan tyypillisesti oolong- tai puer-teetä, mutta ystävien kesken juotiin myös muitakin teelajeja. Japanilaisesta teeseremoniasta poiketen kiinalaistyylisessä seremoniassa ei keskitytä millimetrin tarkkaan perfektionismiin, vaan teen laadukkaaseen hauduttamiseen ja nauttimiseen. Rituaaliin kuuluu tietynlaisia askelia ja sääntöjä, mutta myös omannäköistä improvisaation varaa löytyy. Teetä juodaan pienistä kupeista (tyyliin 50ml) ja teekannukin on tyypillisesti 2dl tai pienempi. Tilaisuus on sosiaalinen, mutta samalla siinä pääsee myös hyvin meditatiivisiin sfääreihin. Gongfu-haudutus on miellyttävä tässä hetkessä elämisen ja elämän pienille nautinnoille herkistymisen rituaali.

Teezakuskat

Omnomnomnom.. urjukkia :P
Kokoonnuttiimpa ystävien kanssa venäläisen chaihetken tai kiinalaisen teeseremonian merkeissä niin teepöytään kuuluu aina teemässyt eli teezakuskat (закуска). Tutuillani on ollut tapana laittaa pöytään mm. suklaata, kuivattuja hedelmiä ja erilaisia kuorrutettuja tai kuorruttamattomia pähkinöitä. Ei ole tavatonta että mies selittelee vaimolleen kasvamaan lähtenyttä mahaansa sillä että "kävin juomassa teetä".

Oma ehdoton mässysuosikkini ovat kauppahallikojuista poistetut kuivatut aprikoosit, jotka on kuivattu niin koviksi, että ne ovat miellyttävän makeita ja niissä on pureskeltaessa taivaallisen addiktoiva kova tekstuuri. Näitä löytyy kahta eri sorttia: urjukit (урюк) joissa on siemen mukana ja kuragat (курага) joista ne on poistettu. En ole ihan satavarma näiden eroista, joten varman päälle etsisin käsiini urjukkia. Olen yrittänyt etsiä näitä myös Suomesta, mutta tuloksetta - kuivatut aprikoosit mitä täällä myydään ovat ihan eri asia. Valitettavasti tätäkin herkkua voi syödä liikaa ja silloin maha on kuragalla sulfiiteista.

Tämä käytännöllinen suomalainen olisi vetämässä mässyjä heti suoraan pussista, mutta tällainen ei käy päinsä Venäjällä, tai ainakaan omissa tuttavapiireissäni, vaan mässyt tulee asetella erikseen kippoihin pöydälle zenimäisen esteettisesti. Lisäksi käteisen laittaminen pöydälle tai sen laskeminen ruokapöydässä on ehdoton ei ei. Kun aloin asiaa miettimään niin nämä ovat oikeastaan ihan järkeenkäypiä ja kunnioitettavia tapoja. Suklaata lukuunottamatta yllämainitut mässyt ovat todella kalliita Suomessa ja oma teemässypöytäni Tampereella onkin helposti jäänyt köyhän puoleiseksi verrattuna pietarilaiseen. Kun olette Venäjällä niin nautiskelkaa!

Teen maistajaiset

Aleksei on teeseremoniamestari ja taustalla pauhaa psyke.
Vaikka olenkin aiemmin tutustunut pintapuoleisesti Japanin ja Korean paikallisiin teekulttuureihin matkoillani niin tämä kiinalainen setti oli jotain uutta ja hifiä allekirjoittaneelle. Meno muuttui vielä hifimmäksi kun pääsin ottamaan osaa varsinaisten teeguruttajien teen maistelu sessioihin. Pietarilaisissa teekaupoissa/teehuoneissa järjestetään viikoittain ilmaisia teen maistajaisia, joissa oleellisena osana on myös gongfu-teeseremonia.

Kävin ystäväni kanssa Chai Bez Tseremoniin (Чай без Церемоний) tilaisuudessa, missä juotiin sillä kertaa pueria, eli tummaa fermentoitunutta teetä. Seremonia järjestettiin teekaupan pienessä takahuoneessa. Istuimme puoliringissä matolla tyynyjen päällä ja teeasiantuntija/teeseremoniamestari Aleksei kertoi ja vastaili kysymyksiin puerista ja mm. Kiinasta, samalla kun haudutti ja kaatoi teetä kuppeihin. Alussa taustalla soitettiin maailmanmusiikkia, kunnes puer alkoi potkimaan ja musiikki vaihtui psykeksi. Kiinalaisten mukaan laadukkaassa puerissa ei pure pelkästään kofeiini, vaan myös ki-energia. Kyllä siinä on vakavalla venäläisellä ja sisäänpäin kääntyneellä suomalaisellakin ennen pitkää hymy perseessä kun puerin ki-energiat alkavat jylläämään kehossa!
Puer-kakku ja -veitsi.
Seuraavien VKontakte-ryhmien seinille postataan ilmoituksia tulevista maistajaisista Pietarissa:
http://vk.com/chaibez
http://vk.com/chaibezevent
http://vk.com/mansardachaishop
http://vk.com/theartoftea
Mikäli kielitaitoa ei ole, paikallisia kontakteja ei ole vielä löytynyt tai venäläistä kaveria ei satu olemaan juuri hollilla, niin Google-kääntäjällä saa yleensä yleiskuvan siitä mitä, missä ja milloinkin on tarjolla. Paikkojen osoitteet löytyvät yleensä joko postauksista tai ryhmän infosta. Kaikki näistä teeseremoniamestareista puhuvat kyllä myös englantia. Kiitoksia Alekseille linkkivinkeistä!

Teehuoneet

Tällainen kupin ottaminen on minunkin makuuni!
Pietarissa on laadukkaita teehuoneita missä teekuppia voi mennä ottamaan gongfu-haudutuksella. Kävimme pari kertaa Spasskaja (Спасская) metroaseman huudeilla sijaitsevalla More Chaja (Море Чая) eli "teemeri"-teehuoneella. Liikkeen etuosassa on teekauppa missä on hyvät valikoimat eri teelajikkeita sekä teen hauduttamiseen liittyviä välineitä. Taka-osassa on kokolattiamatolla varustettu huone minne mennään ilman kenkiä. Siellä on sermien suojissa pieniä tiloja, joissa voi istua tai makoilla lattialla tyynyjen päällä teetä särpien. Tunnelma on hyvin seesteinen. Fiilis eroaa täysin meluisassa baarissa tai kahvilassa istumisesta ja tällaisen ajanvieton toivoisin yleistyvän myös Härmässä. Paikan kallein puer oli muuten todella päräyttävää kamaa!
Pietarin hienommissa teehuoneissa tarjoilijatar on saattanut pukeutua silkkiin. Kuvan animemimmi ei liity tapaukseen.

Hengellinen yhteys

Yhteistä näillä tässä kuvailemillani teemestoilla oli että tiloissa oli myös erillisiä huoneita minne ihmiset kokoontuivat harrastamaan mm. joogaa, meditaatiota ja musiikkijameja. Venäjän tee-skene onkin hyvin kytköksissä myös hengellisiin piireihin. Kun ottaa teeseremonian luonteen huomioon niin yhteys tuntuu varsin luonnolliselta. Gongfu-teeseremonioita voi päästä Venäjällä kokeilemaan myös mm. joogafestareilla tai metsäreiveissä. Olin viime kesänä käymässä YogArt-joogafestareilla jossain Leningradin alueen metsässä ja siellä oli yksi teltta omistettu teeseremonioille. Teen juomisen lisäksi teltassa laulettiin ja soitettiin didgeridoota.

Tilanne Suomessa ja loppuläpät

Gongfu-teeseremonia skeneä löytyy hieman Suomestakin, etenkin Pk-seudulta (mm. teehuonetta ja uugeempaa harrastuspiiriä) ja Turusta. Olen myös asiaan hurahtaneena aloittelemassa omia pieniä diy-teeseremonia-istujaisia Tampereella (lisää infoa: zutsuu [a] gmail.com). Aika tuntematonta tällainen toiminta on vielä täällä suodatinkahvin luvatussa maassa, mutta kyllä tämä on tästä vielä nousemassa!

Suosittelen kuitenkin lämpimästi lähtemään rajan taakse tutustumaan Pietarin tee-skeneen, sillä tapahtumia on säännöllisesti, ne on helppo löytää, niiden vetäjät ovat aiheeseen hyvin perehtyneitä ja istujaiset ovat parhaimmillaan ilmaisia tai kolehdilla. Tämä pyyteettömyys on tietynlaista neuvostoajan perintöä ja tällaisia kokoontumisia on huomattavissa myös joissain muissakin harrastuspiireissä.

Tähän loppuun vielä video missä Aleksei kertoo puerista ja missä pääsee vähän virittäytymään Pietarin meininkiin. Samalle Youtube-kannulle on kuulemma tulossa piakkoin matskua myös englanniksi Aleksein Kiinan reissulta.




Davai pit chai (Давай пить чай!), eli juodaanpa teetä!

1 kommentti:

  1. Anonyymi4.3.15

    Älyttömän mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä! Aloinkin jo tutkiskella noita vkontakte-linkkejä, täytyy ehdottomasti käydä testaamassa tuollainen teeseremonia (:

    VastaaPoista