30.12.2014

Rjaženka

Nyt päästään erääseen lempiaiheistani, eli rjaženkaan (ряженка)! Rjaženka on juuriltaan ukrainalainen kermaisan värinen ja karamellihkon makuinen juoma, joka on tuntumaltaan jotain maidon ja jogurtin väliltä. Se on eräs niistä asioista joka pistää nitkut päälle aina kun allekirjoittanut palaa Venäjän reissulta takaisin Suomeen. Vastaavanlainen juoma on myös varenets (варенец), jossa on vähemmän rasvaa kuin rjaženkassa. Tässä postauksessa käyn läpi joitakin maistelemiani rjaženkoja ja käydään myös hieman neuvostopiirrettyjen maailmassa.


Terveysvaikutukset

Rjaženkasta tulee ensinnä mieleen että se maistuu liian hyvälle ollakseen terveellistä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Siinä on runsaasti kalsiumia ja fosforia ja sen proteiini sulaa helpommin verrattuna maidon protskuun. Ruokahalun tunne ja ruoansulatuskanavan ja munuaisten toiminta paranevat. Se auttaa mahan, suoliston ja haiman elpymiseen, maksan, haiman, sappirakkon ja suolen tulehduksiin ja sitä käytetään myös gastriitti hoitoon. Siinäpä tuli terveyspropagandaa (lähde). En välttämättä suosittele kaikkia seuraavana esiteltyjä tuotteita terveyden ylläpitoon, mutta jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä.

Prostokvashino ja kaupallistettu neuvostomaskotti Matroskin

Matroskin propagoi tämän setin pitävän hampaat kuosissa.
Tunnetuin rjaženka, joka yleensä hyppää ensimmäisenä silmille markettiin Venäjällä mennessä, kuuluu Prostokvashino (Простоквашино) maitotuotesarjaan. Tuottaja on venäläinen Unimilk jonka omistaa kansainvälinen Danone. Nimi Prostokvashino tulee samannimisestä neuvostoajan piirretystä, josta myös tuotteiden maskotti, Matroskin-kissa (Матроскин), on peräisin. Prostokvashino piirretyt ovat jättäneet jäljet niin venäläisten kuin entisten neuvostomaiden asukkien kollektiiviseen alitajuntaan, joten tässä on nähty hyvä markkinointikikka. Nämä neuvostoanimaatiot puolestaan pohjaantuvat Eduard Uspenskin (Эдуард Успенский) lastenkirjoihin. Kirjat ovat ilmeisesti Suomessakin erityisen suosittuja, mutta sain itse ensikosketuksen koko ilmiöön vasta Venäjällä.

Ensimmäinen Prostokvashino piirretty Troje iz Prostokvashino (Трое из Простоквашино) eli Kolme Prostokvashinosta. Englanninkieliset tekstitykset löytyy menusta.
Tähän on tultu. Prostokvashino smetana mainos.
Matroskinia cossaava katti.
Kolmesta Venäjällä tyyppaamastani rjaženkasta Prostokvashinossa korostui eniten maitoisuus ja se tuntui myös kahta muuta paksummalta. Pullo on täyttä muovia ja se myös maistuu, varsinkin jos erehtyy jättämään sen seisomaan kylmälaukkuun. Tämän rjaženkakissan reviiriä ovat ehdottomasti metropolit ja se maistuukin parhaalta suurkaupungin supermarketista ostettuna ja aamulla siellä 15 kerroksen korkeudessa sijaitsevan kerrostalokämpän keittiössä nautittuna samalla kun ihailee ikkunasta lähiön neuvostoarkkitehtuurin estetiikka.

Vesjolyi Malotšnik - Hauska Maitokauppias

Jaa, että isoisän hauskaa rjaženkaako?
Käsiini saama Vesjolyi Malotšnik (Весёлый Молочник) rjaženka, eli hauskan maitokauppiaan rjaženka, oli Pietarissa tuotettua settiä. Brändin omistaa lafka Wimm-Bill-Dann (Вимм-Билль-Данн), jonka kansainvälinen takapiru on PepsiCo.
Testissä olevista rjaženkoista VM oli väriltään kaikista ruskein ja maultaan happamin. Siinä oli myös vähiten rasvaa (2,5%). Kartonkipurkissa oli muovista vain korkki. Menetteli.

Malotšnaja Strana Olonija - Karjalan oma rjaženkakatti

Olonija-kissa ei ollut Matroskin-klooni.
Epäilin Malotšnaja Strana Olonija (Молочная Страна Олония = Meijeri Maa Olonija) rjaženkapurkin raidakasta kissaa ensin Matroskin-kopioksi, kunnes minulle selvennettiin että Venäjällä on hyvin yleistä yhdistää kissat ja maitotuotteet samaan kontekstiin. Rjaženka oli tuotettu Petroskoissa ja kollegoihinsa nähden vähemmän massatuotettu, sillä törmäsin siihen vain Karjalassa. En löytänyt brändille edes nettisivuja.
Olonija-kissan rjaženkassa oli kaikista kolmesta miellyttävin makean ja happaman tasapaino sekä pehmeä ja kermaisa maku. Tämä oli ehdottomasti testin oogein ja luonnollisin rjaženka ja onkin parhaimmillaan omalla reviirillään Karjalassa, vaikkapa kesäisellä datšalla mökkeillessä nautittuna. Plussaa myös 100% kartonkipurkista!

Rjaženka odottaa vielä läpimurtoa Suomeen!

Virolaista rjaženkaa.


Lain mukaanhan maitotuotteita ei saa kuljettaa Suomeen EU:n ulkopuolelta, vaikka käytännössä muutama puteli lipsahtanee kyllä iisisti tullista ohi. Yksi haaste on myös optimaalisen lämpötilan ylläpitäminen pitkällä matkalla. Löydettyäni itseni pahasta rjaženka koukusta ja lähtiessäni hakemaan sille tyydytystä Tampereella, oli ennen Hervannassa venäläisiä elintarvikkeita myynyt Meidän Kauppa (Наш Магазин) ehtinyt jo lopettaa toimintansa. Lähdin yrittämään vielä keskustassa sijaitsevasta Viron herkkukaupasta. Sieltä poistui Farmin rjaženkaa epäilyttävässä muovipussissa hintaan 1,60€. Noh, olihan se jotain sinnepäin, mutta ei se mielestäni maistunut tai tuntunut samalta. Reissunostalgiaako?

Tee-se-itse rjaženka

Parasta jälkeä tulee kun tekee itse. Vai tuleeko? Kokeilin erästä rjaženka reseptiä, mutta en ollut tyytyväinen lopputulokseen. Jaan reseptin tähän kuitenkin suomeksi, jos joku haluaa kokeilla paremmalla tuurilla:

Tarvitset:
- 1 litra täysmaitoa/raakamaitoa
- 2-3 rkl smetanaa
- Kattila
- Termostaattipullo
- Lasipurkki

Metodi:
- Kiehauta maito kattilassa. Pintaan ilmestyvän hötön voi heittää pois.
- Kaada maito termostaattiin ja anna olla siinä yön yli.
- Kaada maito lasipurkkiin ja anna viiletä n. 40°C asteeseen.
- Kaada n. puolet erilliseen astiaan ja sekoita sekaan smetana (sitä olisi mielestäni voinut laittaa vähän reilummin kuin ohjeessa). Kaada sitten takaisin purkkiin.
- Anna olla huoneenlämmössä 2-3 tuntia. Sen jälkeen
rjaženkan pitäisi olla valmista.
- Säilytä jääkaapissa.

Reseptejä on monenlaisia. Ehkä aiheesta tulee vielä toinen postaus mikäli onnistun masteroimaan rjaženkan valmistamiseen tarvittavat skillit. Kokeet siis jatkukoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti